Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlediği ‘2. El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Yönetmeliği’ toplantısıyla, ikinci el araç ticareti yapan işletme sahiplerini yeni düzenleme hakkında bilgilendirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemeye göre ikinci el araç satışında yeni bir dönem başladı. Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğinde, düzenlenen toplantıda, sektördeki yenilikler, ikinci el araç satışı yapan işletme sahiplerine detaylarıyla anlatıldı. Uzunköprü Ticaret Odası Başkanı Ercan İhtiyar’ın ev sahipliğinde; Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, İl Ticaret Personeli Uğur Denktaşçı ve işletme sahiplerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen toplantıda, merak edilen sorular da yanıtlandı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren UTSO Başkanı Ercan İhtiyar “13 Şubat tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’ ile ilgili güncel bilgileri almak adına Ticaret İl Müdürümüzün katılımıyla gerçekleştirdiğimiz toplantımıza hepiniz hoş geldiniz. Öncelikle değerli işbirlikleri dolayısıyla Ticaret İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum” dedi.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ

Araç alım satımı için zorunlu hale gelen Mesleki Yeterlilik Belgesinin de Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verileceğini hatırlatan İhtiyar, oda olarak toplamda 48 meslek dalına yönelik mesleki yeterlik sınavı düzenlendiğini ve daha önce çeşitli alanlarda sınavlar yapılarak belgelerin verildiğini aktardı. İhtiyar, “İkinci el araç alım- satımı ile ilgili yapılan yeni düzenlemede istenen Mesleki Yeterlilik Belgesi için Oda olarak sizlere hizmet sağlamak adına TOBB MEYBEM ile çalışarak başvuruları almaya başladık. Yeterli başvuru olması halinde sınav tarihi belirlenerek sizlere duyurusunu yeniden yapacağız. Yapılacak pratik ve teorik sınavlara katılmak için öncelikle başvuru yapılması gerekiyor, üyelerimizin ve Uzunköprü esnafının işlerini kolaylaştıracak hizmetler yapmak adına bu sorumluluğu aldık. Bize düşen neyse sizlere yardımcı olabileceğimiz konularda elimizden geleni yapmaya her zaman hazırız” dedi.

SADECE TACİR VE ESNAF TARAFINDAN YAPILACAK

Akabinde Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, değişiklikle ilgili kapsamlı bilgilendirme yaptı. “İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti artık işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılacak” diyerek sözlerine başlayan Altun; “Söz konusu yetki belgesi, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki Ticaret İl Müdürlüğü tarafından verilecek, yenilenecek ve iptal edilecek. Bu belge, her bir işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve devredilemeyecek. Belgenin geçerlilik süresi ise beş (5) yıl olacak.

BİLGİ SİSTEMİ OLUŞTURULACAK

Yetki belgesi, mesleki yeterlilik belgesi ve yönetmelik kapsamında verilen Türk Standardları Enstitüsü (TSE) hizmet yeterlilik belgesi ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin Bakanlıkça gerekli görülen bilgilerin takip ve kontrolü amacıyla Bakanlık tarafından İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi oluşturulacak. Yetki belgesine sahip işletmelerin güncel listesi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın internet sayfasında ilan edilecek.

Satışa sunulan ikinci el motorlu kara taşıtının üzerinde, kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerin güncel olarak yer aldığı bir tanıtım kartı bulundurulacak. Söz konusu kartta, taşıtın marka ve modeli ile model yılı, rakam veya harflerinin bir kısmı karartılmak suretiyle motor ve şasi numarası, plaka numarası, boyalı ve değişen parçaları gibi bilgiler yer alacak.

YENİLİKLER

Ekspertiz Raporu; Yetki belgesine sahip işletme tarafından ikinci el motorlu kara taşıtı satışından hemen önce ekspertiz raporu alınacak. 8 yaş veya 160 bin kilometrenin üzerindeki ikinci el motorlu kara taşıtları için bu rapor gerekmeyecek.

Garanti Durumu; İkinci el otomobil ve motosikletin motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin kilometre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin garantisi altında olacak. İşletme, garanti kapsamına giren hususları sigorta yaptırmak suretiyle karşılayabilecek.

Taşıt pazarları belediyeler tarafından kurulacak ve işletilecek; Belediyeler bu yerlerin kurulması ve işletilmesi yetkisini kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına veya özel hukuk tüzel kişilerine devredebilecek.

Katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri, firma yetkililerinin dikkat edeceği hususları açıklayarak İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti konusunda merak edilen diğer hususlarla ilgili Ticaret İl Müdürlüğü’nden bilgi alabileceklerini hatırlattı.